Prečo je výhodné kúriť klimatizáciou?

Prečo je výhodné vykurovanie klimatizáciou?

Stúpajúce letné horúčavy smerujú k čo raz väčšej potrebe klimatizácií. Keď sa však priblíži zima, vytiahneme najteplejšie papuče a deky a pripravíme sa na najhoršie. Čo keby sme Vám povedali, že existuje spôsob, ako zvýšiť teplo vo Vašom domove bez toho, aby ste zažili šok z účtu a zároveň pri tom využili produkt 2v1? Ako? Používaním klimatizácie na vykurovanie!

Ako používať klimatizáciu na vykurovanie?

V dnešnej dobe je väčšina klimatizácií vybavená technológiou reverzného cyklu, ktorá Vám ponúka pohodlie pri vykurovaní a chladení z jedného zariadenia. Väčšina jednotiek klimatizácií je vybavená režimom chladenie a režimom kúrenie. V prípade, že začnete doma pociťovať chlad, môžete jednoducho zapnúť vykurovací režim (zvyčajne tlačidlo so symbolom slnka) na diaľkovom ovládači klimatizácie, nastaviť termostat na ideálnu teplotu a užívať si pohodlie nízko-nákladového vykurovania. Klimatizácia s reverzným cyklom je jednoduchšia, lacnejšia a bezpečnejšia ako prenosný ohrievač ktorý, môže preťažovať elektrické obvody a pripraviť Vašu peňaženku o stovky eur.

Čo je klimatizácia s reverzným cyklom?

Klimatizácia s reverzným cyklom je systém, ktorý využíva technológiu reverzného cyklu na vykurovanie a chladenie Vášho domova. Ide v podstate o dva systémy v jednom. Klimatizácia s reverzným cyklom Vám v zásade umožňuje obrátiť chladiaci cyklus Vašej klimatizačnej jednotky (odtiaľ pochádza názov „reverzný cyklus“) a namiesto chladenia vytvárať teplo. Keď je jednotka reverzného cyklu v režime chladenia funguje ako normálna klimatizácia.

Ako funguje klimatizácia s reverzným cyklom?

Klimatizačné jednotky s reverzným cyklom (tiež bežne známe ako tepelné čerpadlá vzduch/vzduch) si namiesto použitia elektrickej energie na výrobu tepla jednoducho čerpajú teplo z vonkajšieho vzduchu a privádzajú ho dovnútra. Jednotky s reverzným cyklom vyrábajú teplo pomocou chladiva, ktoré absorbuje teplo zvonku, následne sa čerpá chladivo cez kompresor a pokračuje do Vašej vnútornej jednotky, čo zabezpečí, že z vnútornej jednotky prúdi horúci vzduch do Vášho domova. Teplota meraná v blízkosti vnútornej jednotky môže dosahovať 60° až 70° .

Ďalším bonusom klimatizácií s reverzným cyklom je, že môžu tiež filtrovať a odľahčovať vzduch vo Vašej domácnosti.

Koľko stojí klimatizácia s montážou?

Porozprávajme sa o peniazoch.

Na vykurovanie stojí priemerná prevádzka klimatizácie s reverzným cyklom a výkonom 4 kW tepla približne 0,04- 0,12 € za hodinu.

Na porovnanie, elektrický ohrievač za hodinu prevádzky pri potrebe 4 kW tepla spotrebuje od 0,50 – 1,20 € za hodinu .

Krása jednotky reverzného cyklu spočíva v tom, že vytvára viac tepla, ako spotrebuje energie. Napríklad 1 kW spotrebovanej elektrickej energie vygeneruje 3-4 kW vykurovania alebo chladenia. Verte či neverte, ale 10- hodinová prevádzka klimatizácie spotrebuje také isté množstvo elektrickej energie ako 1 – prací cyklus Vašej práčky.

Ideálne nastavenie teploty s technológiou INVERTER

Príkon klimatizačných zariadení sa udáva vždy v rozmedzí od – do a to z dôvodu, že na rozdiel od takzvanej on/off klimatizácie, ktorá beží stále na konštantný výkon, inverterová klimatizácia prispôsobuje svoj výkon aktuálnym potrebám vnútornej jednotky. Týmto spôsobom dochádza k úsporám elektrickej energie ale aj predĺženiu životnosti samotnej jednotky.

Príklad:

Pri klimatizácií s vykurovacím výkonom 4 kW výrobca udáva príkon od 500 – 1600 W = 0,5 – 1,6 kW/hod  (0,05€ – 0,16€ na hodinu)

Čiže spotreba elektrickej energie sa odvíja od požadovanej nastavenej teploty

Najmenšia spotreba zariadenia je pri nastavení teploty 18-20° a pri navýšení o každý ďalší stupeň je to zhruba o 10% spotreby viac

Klimatizácia nastavená na 20°= 0,05 – 0,06 € / hod

Klimatizácia nastavená na 25°= 0,08 – 0,10 € / hod

Klimatizácia nastavená na 30° = 0,10 – 0,13 € / hod

Klimatizácia nastavená na 32°= 0,13 – 0,16 € / hod

(Spotreba zariadenia je podmienená aj vonkajšou teplotou.)

Klimatizácia s reverzným cyklom vs plynové kúrenie

Plynový ohrievač vytvára tepelnú energiu za pomoci spaľovania plynu, zatiaľ čo klimatizácia s reverzným cyklom čerpá teplo zo vzduchu, čo je oveľa energeticky efektívnejšie. Vzhľadom k tomu je z dlhodobého hľadiska táto možnosť výhodnejšia.

Pozrime sa.

  • Plynové vykurovanie: 1kW spáleného plynu, generuje asi 1kW tepla.
  •   1 kW plynu v sadzbe D2 = 0,036 € + fixná mesačná platba 6,91/mesiac
  •   10 hodín kúrenia denne po dobu 30 dní = 300    6,91/300= 0,023 € / hod
  •   1 kW plynu 0,05 € x 4 kW tepla = 0,22 € / hod

 

  • Klimatizácia s reverzným cyklom: 1kW spotrebovanej elektriny, generuje 3-4 kW vykurovania.

Celkové plynové vykurovanie so zriadením prípojky a spaľovacieho zariadenia môže stáť 4000 – 8000 €. Ak však žijete v obzvlášť chladnej oblasti, plynové vykurovanie by malo byť energeticky efektívnejšie, pretože funguje nezávisle od vonkajších podmienok. V každom prípade je každý typ stále lacnejší ako elektrické vykurovanie.

Klimatizácia s reverzným cyklom vs elektrické vykurovanie

Klimatizácia s reverzným cyklom je najmenej trikrát energeticky účinnejšia ako elektrický ohrievač. Je to preto, že elektrický ohrievač má tepelný výkon jedna k jednej. Pozrite sa na to nižšie.

  • Elektrické vykurovanie: 1 kW spotrebovanej elektriny, produkuje 1 kW tepla.
  • Systém s reverzným cyklom: 1kW spotrebovanej elektriny, vytvára 3-4kW tepla.

Vďaka tomu môžu byť elektrické ohrievače účinné pri vykurovaní malých miestností a nestoja veľa 30-100 € a netreba ich odborne inštalovať na rozdiel od klimatizácií s rezervným cyklom.

Výhody:

Lacnejší a úspornejší na prevádzku ako bežne používané vykurovacie systémy
Rýchle zahriatie vzduchu v miestnosti do 10-15 minút
Zariadenie 4 v 1 – chladenie, kúrenie, čistenie a odvlhčovanie
Ekologický spôsob vykurovanie bez emisií
Nemá žiadne odhalené prvky ani plamene a zostáva chladný na dotyk
Inteligentné a beznámahové vykurovanie
Ovládanie na diaľku z akéhokoľvek miesta

Nevýhody:

Prúdenie teplého vzduchu môže niekomu vadiť
Pri určitom umiestnení nutnosť stavebných prác
Znížený výkon pri veľmi nízkych teplotách
Nutnosť pravidelného čistenia a údržby
Hlučnosť vonkajšej jednotky pri vyššom zaťažení
Vstupné náklady od 800€ na 40m2

Oplatí sa klimatizácia s reverzným cyklom?

Klimatizačné systémy s reverzným cyklom sú energeticky efektívnejšie ako väčšina ostatných vykurovacích systémov a sú oveľa šetrnejšie k životnému prostrediu. Tiež sa ľahko používajú a relatívne ľahko môžu vykurovať veľké miestnosti a aj celý dom. Navyše Vám tento typ systému môže vydržať až 20 rokov, takže je to investícia, ktorá sa oplatí urobiť ak chcete v zime udržať svoj domov v teple, v lete v príjemnom chlade a peňaženku plnú.

Potrebujete viac informácií?

Neváhajte a zanechajte nám kontakt a my sa Vám ozveme.


    Napíšte komentár: