Tepelné čerpadlo Monoblok vlastnosti, princíp fungovania, výhody a nevýhody

Pri plánovaní kúpy tepelného čerpadla majú jeho budúci majitelia na výber medzi dvoma variantmi:

    • Split tepelné čerpadlo, ktoré sa skladá z dvoch jednotiek – interiérová a exteriérová jednotka
    • Monoblok tepelné čerpadlo, ktoré sa skladá len z jednej jednotky, ktorá je exteriérová. V tomto prípade nie je potrebné inštalovať vnútornú jednotku, nakoľko všetka technológia je umiestnená vo vonkajšej jednotke

Monoblokové tepelné čerpadlá fungujú na princípe vzduch – voda, všetky jeho potrebné komponenty sú umiestnené v exteriérovej jednotke pod jedným krytom (kompresor, výparník, kondezátor, expanzný ventil, hydrobox, regulačné a istiace prvky). Teplá voda sa v tomto prípade ohrieva priamo v tejto vonkajšej jednotke a potrubím je následne vedená do domu, buď rovno do tepelného okruhu alebo do akumulačnej nádrže. Náročnosť inštalácie, náklady spojené s pravidelným servisom a výmena samotnej jednotky po jej životnosti sú podstatne nižšie v porovnaní so Splitovou jednotkou.

 

Princíp fungovania Monoblokovej jednotky

Princíp fungovania Monoblokovej jednotky je taký istý, ako v prípade iných tepelných čerpadiel. Čerpadlo vstrebáva tepelnú energiu z prostredia, v tomto prípade zo vzduchu, v ktorom je umiestnené. Transformácia tepelnej energie zo vzduchu do chladiva sa deje vo výparníku. Obeh chladiva prebieha v uzatvorenom okruhu tepelného čerpadla. Vo výparníku chladivo prijme energiu zo vzduchu a premení sa do plynného stavu. Tento plyn je následne vedený do kompresora, kde sa zvýši jeho teplota stlačením. Ohriate chladivo ďalej vedie do kondenzátoru, kde energiu odovzdáva vykurovaciemu systému, čím teplota chladiva klesne a chladivo prejde naspäť do kvapalného stavu. Chladivo ďalej prechádza cez filtre do expanzného ventilu, kde klesne jeho teplota a tlak.
Týmto procesom dokončilo chladivo svoj kompletný cyklus a opätovne vedie do výparníku, kde následkom tepla prijatého zo zdroja energie (vzduchu) znova prejde do plynného stavu.

Výhody a nevýhody tepelného čerpadla Monoblok

Výhody Nevýhody
+ Okruh chladiva je plne uzatvorený v monobloku – Zariadenie má vyššiu nosnosť
+ Nižšie náklady na inštaláciu – Väčšie rozmery zariadenia
+ Ekologické a ekonomické riešenie vykurovania domácnosti – Tepelné čerpadlo musí byť umiestnené čo najbližšie k domu, keďže je priamo doň vedená voda
+ Bezprácne a pohodlné vykurovanie  
+ V prípade potreby opravy nie je nutné rozpájať chladivový okruh  

 

Chcete vedieť viac o tepelných čerpadlách? Neváhajte nás kontaktovať a dohodnite si bezplatnú obhliadku ešte dnes!